Boyun Düzleşmesi

Boyun bölgesi anatomik olarak omurganın en fonksiyonel ve en hareketli bölgesidir. Sırt (torakal) bölge de belin stabilizasyon eğrisi ile boynun hareketliliği ile ilgili hareketin düzenlemesini yapar. Ancak çoğu zaman postüral olarak ön düzlemde çalışmaya alışan insanoğlunun son deneyimleri neticesinde sırtta belirgin bir kifoz (kamburluk) meydana gelir. Bu da hali hazırda düzenleyici unsurun boyna yeterli katkıyı sağlamasının önüne geçer. 

Boyun düzleşmesi genelde yıllar alan bir süreç olup, travmatik bir kökene dayanaması diğer sebeplere oranla bir hayli düşüktür. Bir bozukluk olmaktan öte vücudun yıllar içinde şekillendirdiği bir adaptasyon olarak değerlendirmek daha isabetli olacaktır. 

Adaptasyonların vücutta ağrılı yanıt oluşturmaması gerekirken, boyun düzleşmesi zaman içinde özellikle bölgede önemli ağrılara sebebiyet verebilmektedir. 

Unutmamak gerekir ki, boyun düzleşmesi genellikle tek başına ağrı yanıtı oluşturmaz. Ancak bölgenin yıllar içinde inşa ettiği düzen, çeşitli parametrelerin bozulmasına vesile olabilir. Özellikle çene eklemi üzerinde yaşattığı aşırılaşmış stres ve boyun bölgesindeki kaslara yaşattığı overuse (aşırı çalışma) sorunların temelini oluşturabilir. 

Boyun düzleşmesi için fizik tedavi yapılırken, oluşan açılaşmanın dizayn edilmesi çoğu zaman asılsızdır. Bu bölgedeki açılaşma sırt bölgesinden tutun, bele kadar birçok bileşenin de girdileri ile mümkün olmuştur. Ancak tedavi esnasında gözetilen mekanik olarak sınırlara dayanmış sırt (torakal) omurların tekrar hareketliliğine kavuşması ve bölgede aktif rol üstlenen kas spazmının gevşetilmesidir.